Ruim 85 procent van de Nederlandse bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.
Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ook kun je door teveel zout eten oedeem (vochtophoping) krijgen. Het vocht in je lichaam wordt slecht afgevoerd waardoor er zwellingen, vooral in je enkels, ontstaan. Dit kan zomaar leiden tot wel 3 kilo meer gewicht en een kledingmaat groter. Redenen genoeg om je zoutinname te beperken.
VOOR EEN GOEDE BALANS HEBBEN WE MAAR 1 – 3 gr ZOUT PER DAG NODIG
Eet je vooral vers voedsel dan zal je niet snel teveel zout binnen krijgen. Maar eet je vooral bewerkt voedsel dan kun je al met één of twee maaltijden aan je maximale zoutbehoefte zitten voor die dag. Ook in kant en klaar kruidenmixen zit vaak (veel) zout. Wil je een kant en klaar kruidenmix zonder zout dan kun je voor Jonnie Boer kruiden kiezen of je kunt ervoor kiezen om de mixen die je veel gebruikt, ze zelf te maken.
KLIK OP Mijn Kruidenwijzer EN KIJK HOE JE JOUW FAVORIETE KRUIDENMIXEN ZELF KAN MAKEN.
Gedroogde kruiden zijn heel lang houdbaar dus je kunt gerust een flinke portie maken.
Het is niet nodig om overal zout in te doen maar sommige producten smaken beter wanneer je dat wel doet. Zeker als je gewend bent om veel zout te gebruiken zijn de volgende alternatieven heel geschikt om keukenzout mee te vervangen:
- Jozo bewust
- LoSalt
- Marmite
- Gistvlokken