
Test je kennis over 'buitenlands' eten?
Mokka (Arabisch:Al-Mokha of Al-Mukha) is een koffieboon vernoemd naar de Jemenitische stad Mokka. Jemen was de belangrijkste producent van koffie die via de havenstad Mokka verhandeld werd. Mole poblano is een rijke rode chilisaus uit Mexico. De beroemde saus uit Puebla in Mexico is een waar feest: een mengsel van noten, zaden, pepers, rozijnen, specerijen en chocolade. Traditioneel gaar je er gebakken kip in en eet je de mole met rijst. Brazilië is het leidende sinaasappelland, gevolgd door de Verenigde Staten en Italië. Mozzarella is een milde kaas met een gladde textuur, gemaakt in zijn authentieke Italiaanse versie van de melk van de waterbuffel. Haggis is het nationale gerecht van Schotland. Dit populaire gerecht is een soort hartige pudding waarbij vlees wordt gecombineerd met havermout, uien, zout en specerijen. Shish kebab komt uit de Turkse keuken en bestaat uit geroosterd vlees en groenten gekookt op een houten spies boven een open vuur. Jambalaya is een zogenaamd ‘creools’ recept, ontstaan in New Orleans. Jambalaya ontstond toen Spanjaarden in het nieuwe land paella wilden maken, maar niet de juiste kruiden en ingrediënten tot hun beschikking hadden. Jambalaya, bestaat uit vlees (varkensvlees, kip of zelfs konijn), zeevruchten (garnalen, krab, langoesten) of beide (vaak inclusief andouille) en gekookt met groenten, bouillon, rijst en verschillende kruiden. Gruyère is een kaas die veel wordt gegeten in Zwitserland. Het is vernoemd naar een dorp in het Franstalige deel van het land. Mungboon stamt oorspronkelijk uit India en je hebt ze in meerdere kleuren. Mungbonen worden vooral in curries en dahl gerechten gebruikt. Je kan ze malen en als meel gebruiken en laten kiemen voor je eigen verse taugé. Ze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen en een hoog gehalte aan kalium en magnesium en weinig vetten. België is wereldwijd bekend om zijn chocolade en dan in het bijzonder om zijn pralines (bonbons). De praline werd in 1912 in België uitgevonden, en nergens ter wereld vindt men zo’n verscheidenheid aan deze bonbons. In België staat tevens de grootste chocoladefabriek ter wereld.Results
#1. Uit welk land komt het woord mokka?
#2. Als je mole poblano zou eten, zou je waarschijnlijk in welk land zijn?
#3. Welk van deze landen is geen grote producent van sinaasappelen?
#4. De authentieke Italiaanse versie van mozzarella wordt bereid uit de melk van welk dier?
#5. In welk land kun je haggis eten?
#6. Waar komt het gerecht shish kebab vandaan?
#7. Als je jambalaya eet, zou je waarschijnlijk in welk land zijn?
#8. In welk land zou je het meest waarschijnlijk gruyere kaas op de markt vinden?
#9. Waar komt de mungboon oorspronkelijk vandaan?
#10. In welk land staat de grootste chocoladefabriek ter wereld?