Stamppot

Stamppot
Stamppotten kun je makkelijk koolhydraatarm maken door de aardappels te vervangen door bloemkoolroosjes (15 minuten koken) of koolraap.
Ingrediënten
- 120-150gr aardappels geschild en in stukjes gesneden (2 a 3 middelgrote)
 - 150 gr peen geschild en in dikke schijven gesneden
 - 1 grote (75gr) ui in stukjes gesneden
 - 1 klontje boter of kokosvet
 - ½ tl LoSalt
 - vers gemalen peper
 
Instructies
- Doe de peen en ui in een ruime pan en vul met water zodat de peen en ui net bedekt zijn. Breng het water aan de kook, draai laag en kook de peen en ui binnen 15-18 minuten gaar. Als de peen en ui gaar is giet het in een vergiet en laat het goed uitlekken. Pak nu een stamppot stamper en stamp het goed door elkaar.
 - In een andere pan kook de aarappels gaar ongeveer even lang als de peen en ui. Prik met een vork in de aardappels en als ze makkelijk breken zijn ze gaar. Giet dan in een vergiet boven een schaal waar je de rauwe groenten in kan verwarmene en laat het goed uitlekken. Doe terug in de pan, breng op smaak met peper en zout, doe de boter/vet erdoorheen en stamp tot puree.
 - Meng nu de aardappelpuree samen met de peen en ui goed door elkaar en breng nog even op smaak met peper.
 - Bak er een stukje vlees of vis bij die je lekker vindt. Variaties:Vervang met dezelfde hoeveel (225-250gr) spruitjes, zuurkool of andere groenten. Gebruik je rauwe groeten dan is 100-125gr voldoende bv rauwe andijvie of boerenkool. (Deze hoeven niet te worden gekookt maar wel even 1 - 2 minuten onderdompelen in het kookvocht van de aardappels omdat de stamppot anders koud wordt.)

 
Nutrition
Serving: 1persoonCalories: 250kcal


