Leg de kabeljauw of schelvisfilet en het laurierblad in een koekenpan en giet 50 ml melk en 50ml water eroverheen. Of bak/rul het gehakt in wat olijfolie samen met het laurierblad.
Dek af, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 4 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat het afgedekt 10 minuten staan.
Kook de aardappelen zoals je gewend ben (gaar maar niet gebroken). Als ze gaar zijn laat ze goed drogen.
Schep de vis voorzichtig uit de melk en leg op een bord om af te koelen. De gehaktmengsel moet ook afgekoeld zijn om verder te bewerken.
Pureer de aardappels met een vork of een stamper tot een droge donzige puree.
Meng de kruiden erdoorheen. Breng verder op smaak met peper en zout.
Verkruimel de vis in grote stukken. Giet alle overtollig vocht van de gehaktmengsel.
Meng de vis/gehaktmengsel en aardappelen goed door elkaar. Doe dit voorzichtig met de vos zodat de stukjes niet te fijn worden. Leg opzij en laat afkoelen.
Verhit de olie in een koekepan op middelhoog vuur. Maak 3 koekjes van het mengsel, haal de koekjes eerst lichtjes door de bloem en bak ze op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten aan elke kant of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Variatie:Dit recept kan met vis, vlees of vleesvervangend rulgehakt worden gemaak.Serveer met een frisse salade, roerbakgroenten of andere groenten die je lekker vindt.