
Pasteitjes
Ingrediënten
- 1 portie (80 - 140gr) kabeljauw/gehakt/vega gehakt
- 1 portie (120gr) aardappels (kruimige)
- ¼ portie (50 ml) melk
- 1 el paneermeel liefst volkoren
- 2 blaadjes laurier
- 1 lente ui
- 1 tl bieslook (vers of gedroogd)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl dille (vers of gedroogd en alleen voor de vis)
- 1 tl peterselie (vers of gedroogd
- 1 portie (11gr) olijfolie om in te bakken
- vers gemalen peper naar smaak
- 1 mespuntje zout (losalt als je wat meer wil gebruiken)
- 1 ei
- 1 el bloem liefst volkoren
Instructies
- Leg de kabeljauw of schelvisfilet en het laurierblad in een koekenpan en giet 50 ml melk en 50ml water eroverheen. Of bak/rul het gehakt in wat olijfolie samen met het laurierblad.
- Dek af, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 4 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat het afgedekt 10 minuten staan.
- Kook de aardappelen zoals je gewend ben (gaar maar niet gebroken). Als ze gaar zijn laat ze goed drogen.
- Schep de vis voorzichtig uit de melk en leg op een bord om af te koelen. De gehaktmengsel moet ook afgekoeld zijn om verder te bewerken.
- Pureer de aardappels met een vork of een stamper tot een droge donzige puree.
- Meng de kruiden erdoorheen. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Verkruimel de vis in grote stukken. Giet alle overtollig vocht van de gehaktmengsel.
- Meng de vis/gehaktmengsel en aardappelen goed door elkaar. Doe dit voorzichtig met de vos zodat de stukjes niet te fijn worden. Leg opzij en laat afkoelen.
- Verhit de olie in een koekepan op middelhoog vuur. Maak 3 koekjes van het mengsel, haal de koekjes eerst lichtjes door de bloem en bak ze op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten aan elke kant of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Variatie:Dit recept kan met vis, vlees of vleesvervangend rulgehakt worden gemaak.Serveer met een frisse salade, roerbakgroenten of andere groenten die je lekker vindt.
Nutrition
Calories: 300kcal