Pannenkoeken zijn gezond.
Tenminste…als je ze met de juiste ingrediënten maakt.
Van oorsprong worden pannenkoeken van witte bloem gemaakt. Ze worden vaak in boter of margarine gebakken en vervolgens gaat er stroop of poedersuiker overheen. Dit maakt dat de traditionele pannenkoek ongezond is en het bevat geen hoogwaardige voedingsstoffen (gezonde koolhydraten, eiwitten, vetten, en vezels).
Maar dat kan anders.
Het enige wat je hoeft te doen is de ingredienten van de traditionele pannenkoek vervangen met hoogwaardige (gezonde) ingredienten en voila. Je hebt een gezonde, voedzame, pannenkoek die ook nog heerlijk smaakt.

Wil je zelf aan de slag gaan en een gezonde pannenkoek maken?
Pannenkoeken
Met dit recept maak je ongeveer 4 pannenkoeken van normaal formaat. Eventueel glutenvrijWil je glutenvrije pannenkoeken maken, gebruik dan (glutenvrije)havermeel in plaats van volkorenmeel. Havermeel is van nature glutenvrij maar er kunnen altijd sporen van gluten inzitten. Wil je er zeker van zijn dat er helemaal geen gluten inzitten, kies dan voor glutenvrije havermout.
Ingrediënten
- 2 ruime porties (60gr) volkoren- of havermoutmeel eventueel (glutenvrij) (havermoutmeel kun je kant en klaar kopen of een koffiemolen gebruiken om havermoutvlokken fijn te malen)
- 1 tl baksoda baksoda in combinatie met citroensap zorgt ervoor dat het luchtig(er) wordt
- 1 scheut citroensap (mag uit een flesje)
- 1 ei
- 0.75 portie (150gr=150ml) melk of plantaardige variant
- snufje zout
- 1 a 1.5 portie (10 - 15gr) kokos- of olijfolie om in te bakken géén extra vierge
Instructies
- Mix de droge ingredienten goed door elkaar en voeg beetje bij beetje de melk toe. Meng tot het een smeuïg geheel wordt.
- Verhit de pan en voeg voldoende olie toe om de bodem in te vetten.
- Giet het beslag in de pan en verdeel goed over de bodem. Bak totdat het gaar en licht bruin is.
- Draai om en bak de andere kant licht bruin.Variatie:Deze pannenkoeken kun je hartig maken met kaas, huttenkase, gerookte zalm en/of roerbak groenten maar je kunt ze ook zoet maken met fruit en ongezoete room, yoghurt of kwark.TIP- Een stukje feta, een handje spinazie, een plakje gerookte zalm en versgemalen peper. Meng met een blender de spinazie door de pannenkoekmix.- Maak van diverse fruit een salade, verwarm eventueel in de pan en verdeel over je pannenkoek.
Nutrition
Calories: 400kcal